Verktyg för webbsidor

Content Management System (CMS)

Att skapa en egen hemsida kan vara både svårt och lätt, helt utifrån vilken förkunskap du eller dina medarbetare har.

Det finns en uppsjö av olika verktyg att välja mellan och det viktiga är att hitta ett verktyg som är enkelt att använda för att underhålla hemsidan.

Under åren i branschen har jag testat ett flertal av de som finns, både open source (”gratis”) och verktyg som kostar pengar. Från egna erfarenheter så är det lätt att tänka fel och aldrig komma till skott med hemsidan. Främsta orsaken har varit att inte hitta verktyg som är enkla att använda och därmed blir det ett hinder att få ut information som är viktig.

Under lång tid hade jag själv stort motstånd till WordPress som jag nu varmt rekommenderar. Det handlade givetvis om okunskap om verktyget men framför allt fört att det framställdes som ett ”bloggverktyg” och därför kändes komplicerat att använda till hemsidan.

Det finns fantastiskt stora möjligheter att snabbt komma igång med WordPress som Content Management system (CMS) och med lite guidning så lätt att lära sig de få saker som är viktiga för att kunna hantera hemsidan.

En av de absolut största fördelarna med WordPress är att utbudet av gratis grafiska mallar eller mallar som håller en låg kostnad är oändliga och om man dessutom använder ett webbhotell som Binero så är det endast ett par klick borta att skapa en WordPress sajt. Vill man dessutom bygga vidare på hemsidan efter ett tag så finns det även här oändligt många tillägg att installera (med ett par klick) för att bygga på med webbshop, medlemssidor, koppling till betallösningar m.m.

Givetvis skall vi inte förringa vikten av att ha en grafisk profil på hemsidan som följer företagets profil. Erfarenheten visar dock att i allt för många fall speciellt som nytt företag så skiljer sig den grafiska profilen på hemsidan från trycksaker och annat. Fördelen med att använda ett verktyg som WordPress är att du lätt kan komma igång med enklare grafiska mallar utan ta på spenderbyxorna och när tiden är mogen så byter du bara ut den grafiska mallen på sidan och fortsätter att bygga vidare på webbsidan utan att byta verktyg.

Hur väljer jag grafisk layout?

Det finns massor med bra mallar ute på nätet. En företag som tagit fram en flera bra mallar är Nimbus Themes, framförallt har de en mall som är enkel att komma igång med och den är mobilanpassad. Mallen heter WP Simple och du hittar den på www.nimbusthemes.com. Mallen kostar 49 USD vilket motsvarar några hundra kronor och du får använda den på hur många sajter som helst som du äger.