Lär dig bli en bättre säljare

Dags att sälja

Dags att säljaVarje vecka möter jag människor som ryser av order säljare och framför allt telefonförsäljare. För egen del kan jag bara dela den den känslan av obehag att behöva ”kallsälja”, men faktum är att om vi skall lyckas nå framgång så behöver vi kunna sälja oavsett om det gäller ”kallsälj”, sälja genom nätverk eller på annat sätt.

Att många ryser när man hör ordet säljare ligger nog mycket i att vi ständigt blir bombarderade av säljare i olika situationer och den som ofta dyker upp som boven i dramat är telefonförsäljaren som läser från ett manus och försöker ”kränga” något som vi inte frågat efter. Jag är nog först att skriva under på att det har påverkat min bild av säljare, tyvärr till det negativa. Med det i bagaget blir det inte enklare att sälja, speciellt på telefon. Oavsett på vilket sätt du behöver sälja så handlar det mycket om att hitta en strategi och en verktygslåda som du kan plocka fram när du skall sälja.

När man startar företag är det i många fall för att man brinner för själva produkten eller tjänsten och det är den man vill arbeta med och ”så kommer säljet på köpet” och känner du att säljet kräver ”14 koppar kaffe och ska bara…” innan du kommer igång så har du stor vinning av att gå en säljutbildning så med andra ord lär dig bli en bättre säljare 🙂

Jag varmt rekommendera att gå den öppna säljutbildningen som Micael Hörberg på Chelix Sales & Management håller. Om du redan nu tror att en säljutbildning innebär massa kurslitteratur så kan du vara lugn, Chelix kurs är en jordnära kurs som fokuserar på att lära dig sälj utifrån dina förutsättningar. Givetvis lutar den sig tillbaka på teori och beteenden men efter den kursen förstår du vad som triggar någon att vilja köpa och du får också verktygen för att lättare kunna sälja det du erbjuder.

Låt någon annan sälja åt dig

Telefon

Anlita en professionell säljareMånga startar och driver företag därför att de brinner för själva produkten eller tjänsten och troligen inte för att försäljning är det roligaste som finns. Även om försäljning känns jobbig så är den livsnödvändig för överlevnaden.

För egen del så föddes jag inte som säljare och har haft (delvis har) en inställning till säljare som inte direkt är positiv. Det beror främst på all dessa telefonförsäljare som ringer och dessvärre svärtar ner säljaryrket. Med en något mindre positiv inställning till säljare så påverkar det dig lätt när du själv skall sälja.

Oavsett om du säljer via telefon eller ansikte mot ansikte så sänder du ut signaler. Om du redan när du ringer upp känner motstånd till att sälja så är iaf jag övertygad om att mottagaren känner av detta och du kommer även sannolikt göra allt för att ”komma ur samtalet med livet i behåll”. Det finns fantastiskt många bra böcker och utbildningar för att bli en bättre säljare och flera av dem hittar du när du surfar runt bland sidorna här på sajten, men Ibland är det kanske så att någon annan skall sälja åt dig. Det behöver givetvis inte bero på ”skräck att ringa kalla säljsamtal” utan en annan underskattad anledning är att din tid inte räcker till.

Det finns oanade möjligheter att öka försäljningen säljförmågan i företaget genom att låta andra sälja åt dig. Det behöver nödvändigtvis inte innebära att du måste anställa en säljare på heltid. Om du exempelvis skall lansera en ny produkt eller rikta försäljningen till en viss målgrupp så är bra att anlita någon annan. Även på detta område är det en djungel av olika alternativ från stora telemarketingbolag till frilansande mötesbokare/säljare.

Viktigt när du väljer samarbetspartner är att du känner förtroende för arbetssättet, hur ditt företag representeras av den som säljer samt kunskapen om det du säljer. Det finns många bra på området och en av dem som varmt kan rekommenderas är Jesper Ohlsson som driver företaget Win-Win säljkonsult. Han är ett bra exempel på en säljare som säljer med hjärtat och går hem hos mottagaren samtidigt som han har stor erfarenhet av att driva samtalet till genomförd affär eller bokat möte. Om du är osäker på vad ditt säljbudskap skall vara eller hur du skall paketera produkten som skall säljas så är Jesper en bra inspirationskälla och kan hjälpa till att formulera ditt säljbudskap.

Boktips – 444 smarta tips för dig som säljer tjänster

Bokomslag - 444 smarta tips för dig som säljer tjänster

[jbox color=”grey”]Detta är boken är perfekt för dig som säljer tjänster och din egen tid. Om du från tid till annan ställer någon av dessa frågor till dig själv: hur i hela friden skall jag få kunden att förstå vad jag säljer?, Hur skall jag ta betalt? Hur hanterar jag kunder som bara vill ha gratisråd?, då är denna boken en fantastisk inspirationskälla[/jbox]
Bokomslag - Tjäna pengar på internet när du sover[jbutton link=”http://clk.tradedoubler.com/click?p=21&a=2143021&g=16159304&url=http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197706353″ newpage=”yes” span_css=”float: left;]Köp hos AdLibris[/jbutton] [jbutton link=”http://clk.tradedoubler.com/click?p=362&a=2143021&g=17415644&url=http://www.bokus.com/bok/9789197706353/444-smarta-tips-for-dig-som-saljer-tjanster/” newpage=”yes” span_css=”float: left;]Köp hos Bokus[/jbutton]

”Har du tänkt på varför vissa konsulter kan ta 100 000 kr för en föreläsning medans andra får kämpa för att få föreläsa gratis? Och har du tänkt på varför vissa frisörer kan ta 2000 kronor för att klippa någon medans andra får nöja sig med 200 kronor?

Egentligen är det inget mysterium. De tjänsteföretag som kan ta mycket betalt är de som är mest erkända och mest efterfrågade. Men hur blev de det? Är de bättre än andra? Kan de mer? Ibland är det så, men oftast inte. De som tar bäst betalt och har roligast jobb har bara förstått att den som säljer tid och kunskap måste jobba hårdare med att marknadsföra sig själv än de som säljer grejor behöver göra” – Utdrag ur förordet till boken

En av de saker jag gillar bäst med böckerna som Stefan Ekberg själv skrivit är det raka och osminkade sättet han skriver både när han målar upp exempel från verkligheten och alla tips han kommer med. När man läser vissa tips i hans böcker så måste man läsa dem minst en gång till och fråga sig ”menar han verkligen att man skall göra så?”. Ja, en del tips är sjukt innovativa och galna men det är precis det som gör att dessa böcker är så bra, ”think outside the box” och gör inte som alla andra.

En del tips eller ämnen förekommer ibland i fler böcker från redaktionen.se och  eftersom de exponeras i olika sammanhang skapar det nya aha-upplevelser. I denna boken fick jag själv ett par aha-upplevelser som fick mig att tänka annorlunda. Det första handlar om min största utmaning nämligen att ”kallsälja” på telefon. I boken beskriver han i ett stycke ”Hur du får fem nya kunder på en månad med hjälp av telefon” på ett så enkelt sätt så att även den mest telefonrädda person skulle kunna klara av att ringa på det sättet. En klok man sa till mig en gång att man skall beskriva saker så en femåring förstår och jag får nog säga att Stefan lyckades väcka femåringen inom mig.

Det andra riktigt bra tipset i boken handlar om ytterligare en sak som jag själv går och funderar på nästan dagligen, hur skall jag hantera de som bara vill ha gratis råd men inte har för avsikt att anlita mig. Det har hänt allt för många gånger att man kan läsa mellan raderna att ”det är ju bara några enkla tips…”. En fundering jag själv haft som liknelse är att det är troligen ingen som ber en målare att komma och ”kladda på lite färg” på väggarna utan att betala. Här är en stor utmaning för alla som säljer tjänster och sin egen tid att nå ut och även för sig själv värdera den enorma kunskap och erfarenhet som du skall livnära dig på. Läs boken, det är kanonbra för dig som säljer din egen dyrbara tid.


Boktips – 1000 tips om att sälja mer i din butik

Boktips - 1000 tips om att sälja mer i din butik

Om du känner att flödet av idéer sinat hur du skall skapa merförsäljning i din butik så är den här boken energikällan som fyller på idéerna. Författaren har pratat med ca 700 butiksanställda och chefer och utifrån de erfarenheterna omvandlat det till väldigt konkreta tips.

Även om du inte driver butik är det en läsvärd bok, i butikssammanhang är skyltfönstret gjort av glas men alla företag har någon typ av ”skyltfönster”. Det kan vara receptionen, de som svarar i telefon eller hemsidan. Med lite kreativitet finns här många godsaker att hämta även för dig med annan verksamhet.

Read more

Boktips – Tjäna pengar på internet när du sover

Bokomslag - Tjäna pengar på internet när du sover

Det här är en måste-ha-på-skrivbordet bok för alla som säljer sin tid och letar med ljus och lykta efter något som kan skapa merförsäljning utan att behöva behöva jobba timme för timme.

Boken handlar om hur du enkelt kan skapa passiva intäkter utan att du behöver lägga en massa tid löpande. Andreas Sjöberg som skrivit boken har lång erfarenhet av att sälja och marknadsföra sig via internet.

Read more